Bydgoskie Zakłady Mięsne to prestiżowe przedsiębiorstwo w branży spożywczej, które ma w swojej ofercie bogaty asortyment wyrobów mięsnych oraz konserw.
Jest to jedno z najstarszych i wciąż działających przedsiębiorstw w sektorze spożywczo-mięsnym na terenie Polski.
Położenie
W okresie od 1890 do 2006 roku, przedsiębiorstwo posiadało swoje biura w sercu miasta, które znajdowały się pomiędzy ulicami: Jagiellońską, Piotrowskiego, Sieńki oraz Ogińskiego. Zmiany nastąpiły w 2006 roku, kiedy to zakład został przeniesiony do dzielnicy Siernieczek, gdzie obecnie mieści się przy ul. Przemysłowej 27.
Historia
Okres pruski
Zakład Mięsny w Bydgoszczy został zainaugurowany 3 czerwca 1890 roku jako rzeźnia miejska, pierwotnie funkcjonując jako zakład komunalny. Powstanie tego miejsca było reakcją na nowo wprowadzone, rygorystyczne normy sanitarno-epidemiologiczne przyjęte w Prusach, które wymuszały budowę miejskich rzeźni, gdzie ubój zwierząt był regulowany prawem.
Zakład zlokalizowano na wschodnich obrzeżach miasta, blisko miejskiej gazowni. W latach 1892–1893 dodano bocznice kolejowe, które prowadziły wzdłuż współczesnej ulicy Ogińskiego oraz Jagiellońskiej. Budynki administracyjne zakładu powstały w latach 1893–1910, a ich projekt stworzył miejski radca budowlany Carl Meyer. W 1894 roku na terenie o powierzchni 2 ha, przyległym do rzeźni od zachodu, zorganizowano targowicę miejską, gdzie handlowano zwierzętami rzeźnymi. Dyrektorem rzeźni wybrano Polaka, lekarza weterynarii Franciszka Fischoedera.
Okres międzywojenny
W 1920 roku zakład przeszedł w polskie ręce, zachowując status zakładu komunalnego, zaś dyrektorem rzeźni oraz targowicy miejskiej został doktor weterynarii Antoni Albin Kwiatkowski, wykształcony w Berlinie. W rekordowym roku 1931 ubój zwierząt osiągnął imponującą liczbę 152 tys. sztuk. Rzeźnia była również miejscem do uboju rytualnego zwierząt dla społeczności żydowskiej Bydgoszczy, pod nadzorem rabina.
W 1924 roku zakład objął halę targową przy ulicy Podwale, a w 1928 na terenie przedsiębiorstwa zainstalowała się bydgoska filia firmy Bacon Export S.A. Z Gniezna. W latach 1929–1930 obok rzeźni przy ul. Piotrowskiego wzniesiono nowoczesną przetwórnię bekonów oraz smalcu. Rzeźnia w kooperacji z fabryką Konserw Mięsnych oraz „Bacon Export” stała się ważnym ośrodkiem produkcji na rynek lokalny i eksportu do innych krajów. Wysyłano stamtąd bekony, szynki, konserwy, wędliny, a także żywe zwierzęta jak świnie oraz drób.
Najbardziej pożądanym produktem w tym okresie były bekony, które eksportowane były głównie do Wielkiej Brytanii.
Okres okupacji
Od 1939 roku zakład został skonfiskowany przez niemieckie władze okupacyjne, zaś administracja trafiła w ręce Głównego Urzędu Powierniczego Wschód, którego przedstawicielstwo działało także w Bydgoszczy.
W czasie okupacji rzeźnia wraz z targowicą pozostała w obiegu komunalnym, a kluczowe decyzje dotyczące finansów oraz kadry podejmował Zarząd Miejski. 26 września 1939 roku nowym dyrektorem został Paul Wollschläger, a dotychczasowy dyrektor Albin Kwiatkowski został aresztowany i następnie rozstrzelany prawdopodobnie w Dolinie Śmierci. Rzeźnia oraz hala targowa zatrudniały około 100 pracowników, z których przeważająca większość, bo ponad 80%, była Polakami, biegle posługującymi się także językiem niemieckim. Przedsiębiorstwo zmieniono na Fabrykę Wyrobów Mięsnych „Nawag”, produkującą na potrzeby lokalne oraz dla Wehrmachtu.
Okres PRL
Po wojnie, w kwietniu 1945 roku, radzieckie władze wojskowe umieściły zakład na liście 30 lokalnych obiektów, które miały być poddane akcji wywozu do ZSRR. Dzięki interwencji polskich władz udało się uniknąć wywózki. W latach 1945–1949 zakłady powróciły do pierwotnej nazwy Rzeźnia Miejska, zatrudniając około 500 pracowników i podlegając pod ministerstwo w Warszawie. Pod koniec 1954 roku liczba pracowników wzrosła do 1370, w tym 460 kobiet.
W latach 60. XX wieku rozpoczęto przeprowadzanie poważnych inwestycji w zakładzie. Wspomniane inwestycje miały na celu poprawę wydajności produkcji, jednak w latach 60. i 70. zakład w Bydgoszczy notował najwyższe zużycie techniczne maszyn w całym województwie bydgoskim. Przynosiło to niekorzystne efekty związane z uciążliwościami, jakie generował specyficzny zapach z zakładu w centrum miasta.
W latach 70. skupiono się na udoskonaleniu technologii produkcji żywności, co obejmowało jej uszlachetnianie, wydłużanie trwałości i wprowadzanie nowości. W 1972 roku wprowadzono innowacyjne technologie do produkcji konserwowych szynek. Poprawiono stan warunków higienicznych oraz wprowadzono automatyzację produkcji.
Największy rozwój zakładów przypadł na okres lat 60. i 70. XX wieku, kiedy w Bydgoszczy działało Okręgowe Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego, które zrzeszało 10 różnych zakładów produkcyjnych. Kryzys gospodarczy lat 80. doprowadził do wstrzymania budowy „kombinatu mięsnego” w Przyłękach, który nigdy nie został ukończony.
Od końca lat 40. zakłady rozpoczęły eksport swoich produktów. W 1950 roku wyeksportowano 800 ton pasteryzowanych szynek, a w 1955 roku liczba ta wzrosła do 1030 ton. W latach 60. eksportowano także do krajów rozwiniętych gospodarczo, takich jak USA, Kanada i Wielka Brytania. Najbardziej popularnymi produktami w tej kategorii były bekony, szynki i inne wyroby mięsne, z których rocznie eksportowano około 1200 ton.
Okres III RP
W 1990 roku bydgoskie zakłady uzyskały niezależność po likwidacji Okręgowego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego. W 1995 roku przekształcono je w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa, a ich akcje przekazano do Narodowych Funduszy Inwestycyjnych jako część Programu Powszechnej Prywatyzacji.
W 1991 roku zakłady utraciły uprawnienia eksportowe do Unii Europejskiej oraz USA, co zmusiło ich władze do decyzji o przeprowadzce z centrum miasta i budowie nowego, nowoczesnego zakładu. W 2006 roku sprzedano teren przy ul. Jagiellońskiej pod centrum handlowe, a pozyskane środki wykorzystano do budowy nowego zakładu przy ul. Przemysłowej, na terenie byłej gazokoksowni „Polgaz”, która działała w latach 1967–1990. Niestety, ta inwestycja doprowadziła do kłopotów finansowych i ostatecznego upadku zakładów w 2008 roku, po 118 latach działalności.
W 2009 roku, grupa byłych dostawców, na czele z rolnikami, założyła nową spółkę „Bydgoskie Zakłady Mięsne”, wznawiając produkcję w nowo wyposażonym zakładzie. W tym samym roku zakład stał się częścią grupy Drobex.
Działalność
Bydgoskie Zakłady Mięsne to przedsiębiorstwo, które specjalizuje się w przetwórstwie oraz konserwowaniu mięsa, a także w chowach materiału rzeźnego. Ich działalność obejmuje także różnorodne aspekty handlowe związane z branżą mięsną.
Głównym segmentem działalności zakładów jest produkcja wędlin, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi, sprawdzonymi recepturami. Wśród najbardziej rozpoznawalnych wyrobów znajdują się:
- kiełbasa sucha z Kujaw,
- kiełbasa polska,
- wiejska,
- parówkowa,
- tatrzańska,
- kiełbasa biała.
Warto również zwrócić uwagę na nową linię produktów, przetwory drobiowe, które są dostępne pod marką „Drobex”. Zakład stawia na jakość i tradycję, oferując klientom sprawdzone smaki, które są doceniane przez konsumentów.
Przypisy
- a b Polityka władz radzieckich wobec przemysłu bydgoskiego w latach 1945–1946, [w:] Historia Bydgoszczy. Tom III. Część pierwsza 1945-1956. Praca zbiorowa. Bydgoskie Towarzystwo Naukowe Bydgoszcz 2015. ISBN 978-83-60775-44-8, s. 103–126.
- Życie gospodarcze miasta 1945-1955, [w:] Historia Bydgoszczy. Tom III. Część pierwsza 1945-1956. Praca zbiorowa. Bydgoskie Towarzystwo Naukowe Bydgoszcz 2015. ISBN 978-83-60775-44-8, s. 199–243.
- Escman Janusz: Rzeźnia Miejska w Bydgoszczy 1939–1945, [w:] Kronika Bydgoska XXXIV.
- a b c d e f Kamosiński K. Sławomir Kamosiński, Mikroekonomiczny obraz przemysłu Polski Ludowej w latach 1950–1980 na przykładzie regionu kujawsko-pomorskiego, Poznań: Wydawnictwo Poznańskie, 2007, ISBN 978-83-7177-420-1.
- Kamosiński K. Sławomir Kamosiński, Przemiany w technice i technologii produkcji, [w:] Kamosiński S. Sławomir, Mikroekonomiczny obraz przemysłu Polski Ludowej w latach 1950–1980 na przykładzie regionu kujawsko-pomorskiego, Poznań: Wydawnictwo Poznańskie, 2007, s. 75–179, ISBN 978-83-7177-420-1.
- Kamosiński K. Sławomir Kamosiński, Jakość produkcji, [w:] Kamosiński S. Sławomir, Mikroekonomiczny obraz przemysłu Polski Ludowej w latach 1950–1980 na przykładzie regionu kujawsko-pomorskiego, Poznań: Wydawnictwo Poznańskie, 2007, s. 180–234, ISBN 978-83-7177-420-1.
- Kamosiński K. Sławomir Kamosiński, Kierunki i asortyment eksportu, [w:] Kamosiński S. Sławomir, Mikroekonomiczny obraz przemysłu Polski Ludowej w latach 1950–1980 na przykładzie regionu kujawsko-pomorskiego, Poznań: Wydawnictwo Poznańskie, 2007, s. 235–258, ISBN 978-83-7177-420-1.
- Czachorowski Antoni red.: Atlas historyczny miast polskich. Tom II Kujawy. Zeszyt I Bydgoszcz. Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Toruń 1997.
- Historia Bydgoszczy. Tom II. Część pierwsza 1920-1939: red. Marian Biskup: Bydgoszcz: Bydgoskie Towarzystwo Naukowe 1999. ISBN 83-901329-0-7, s. 77–176.
- Historia Bydgoszczy. Tom II. Część druga 1939–1945: red. Marian Biskup: Bydgoszcz: Bydgoskie Towarzystwo Naukowe 2004. ISBN 83-921454-0-2, s. 243.
- Derenda Jerzy: Zakady Mięsne w Bydgoszczy. [w.] Kalendarz Bydgoski 1999.
- Michalski Stanisław red. Bydgoszcz wczoraj i dziś 1945-1980. Państwowe Wydawnictwo Naukowe Warszawa-Poznań 1988. ISBN 83-01-05465-4.
- Dworek Jan: Prywatyzacja przedsiębiorstw państwowych w Bydgoszczy po 1989 r. [w:] Kronika Bydgoska XVIII.
- http://bydgoskiezm.pl/index.html dostęp 13.12.2010 r.
- http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080715/TEMATDNIA/589587552 dostęp 13.12.2010 r.
- http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090331/BYDGOSZCZ01/728097799 dostęp 13.12.2010 r.
- a b c https://web.archive.org/web/20130506044704/http://www.psgaz.pl/onas/oddzialy/zg_bg dostęp 23.08.2016 r.
Pozostałe obiekty w kategorii "Przedsiębiorstwa":
„Modus” Przedsiębiorstwo Odzieżowe | Komunalne Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej (Bydgoszcz) | Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej w Bydgoszczy | TELDAT | Jutrzenka (przedsiębiorstwo) | Grupa kapitałowa Immobile | Ekstraliga Żużlowa (przedsiębiorstwo) | Miejskie Zakłady Komunikacyjne w Bydgoszczy | ProNatura Bydgoszcz | Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2 | Zakłady Chemiczne „Nitro-Chem” | Telfa | Stomil Bydgoszcz | Frosta (Bydgoszcz) | Bydgoskie Fabryki Mebli | Pasamon (przedsiębiorstwo) | Grupa Handlo-Budowa | Eltra | Famor | Kolejowe Zakłady ŁącznościOceń: Bydgoskie Zakłady Mięsne